Złote mleko- indyjski eliksir życia
Teraz wszyscy powinnismy dbać odporność. Rozmawiając z klientkami podczas zabiegów w Profesji, spotkałam się z bardzo dużym zainteresowaniem mojej drogi do wzmocnienia odporności. Już zdradzam szczegóły.
Złote mleko to tradycyjny indyjski napój, który przygotowuje się z kurkumy, co nadaje mu żółty lub złoty odcień.
Do zrobienia złotego mleka potrzebujesz podgrzane mleko, kurkumę, cynamon, imbir i kilka przypraw.
—————————————————————
- Złote mleko zyskało swoją popularność ze względu na wiele korzyści zdrowotnych.
- Jest często stosowane jako alternatywne lekarstwo na zwiększenie odporności i zapobieganie chorobom.
- Wiele z przypraw używanych do przygotowania mleka kurkumowego zawiera przeciwutleniacze lub ma właściwości przeciwzapalne.
Zalety złotego mleka:
• Jest bogate w przeciwutleniacze, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem, zwalczają choroby i infekcje oraz przyczyniają się do ogólnego stanu zdrowia. Ich właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne również mogą wzmocnić układ odpornościowy.
• Kurkuma, imbir i cynamon, główne składniki złotego mleka, mają silne właściwości przeciwzapalne, które mogą zmniejszać stany zapalne i bóle stawów.
• Niektóre składniki w złotym mleku mogą pomóc zachować pamięć i zmniejszyć pogorszenie funkcji mózgu u osób cierpiących na choroby Alzheimera i Parkinsona.
• Kurkumina, aktywny składnik kurkumy, może pomóc zmniejszyć objawy depresji.
• Kurkuma, imbir i cynamon – korzystnie wpływają na czynność serca i chronią przed chorobami serca oraz nowotworami.
• Imbir i kurkuma mogą pomóc złagodzić niestrawność.
• Kurkuma może pomóc złagodzić objawy u osób z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego.
• Cynamon i imbir mogą obniżyć poziom cukru we krwi i poprawić wrażliwość na insulinę.
• Złote mleko może być bogate w wapń i witaminę D w zależności od użytego mleka. Oba te składniki odżywcze przyczyniają się do silnego szkieletu, zmniejszając ryzyko chorób kości, takich jak osteopenia i osteoporoza.
Jak przygotować szklankę złotego mleka
—————————————————————
Potrzebujesz:
- Niewielki garnek
- Miarka lub szklanka (do odmierzania ilości)
- Nóż
- Sitko
- Tarka do warzyw
Składniki:
- 1 szklanka dowolnego niesłodzonego mleka (ja od dawna nie używam krowiego mleka, owsiane sprawdza się wyśmienicie w tej miksturze)
- 1 łyżeczka pasty z kurkumy
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (ja stosuję miód- pycha)
Przygotowanie:
- Wymieszaj wszystkie składniki w małym rondlu lub garnku i zagrzej. Nie gotuj, by miód nie stracił swoich właściwości.
- Zmniejsz ogień i na wolnym ogniu mieszaj przez około 10 minut
- Odcedź przez drobne sitko do kubków (my nie odcedzamy, a pijemy całą rodzinką włącznie z 5 latkiem)
- Posyp szczyptą cynamonu, ja dodaje również anyż dekoracyjnie 🙂
Pasta z kurkumy:
Pastę można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce do 3 tygodni w szklanym słoiczku.
Przepisów jest wiele, mi najbardziej sprawdził się: opakowanie kurkumy zagotować z łyżeczką płaską pieprzu w szklance wody.
Mieszać i mieszać i mieszać aż zrobi się gęsta pasta i po ostudzeniu dać do słoiczka i do lodówki.
Ciekawostka!
Aby skorzystać ze wszystkich wymienionych korzyści zdrowotnych z kurkumy nie możesz pominąć szczypty pieprzu w złotym mleku. (Ja już łączę od razu w paście z kurkumy, ale można dodać bezpośrednio do mleka) Powodem jest to, że kurkumina nie jest skutecznie wykorzystana/wchłonięta przez ludzki organizm z powodu jej niskiej biodostępności. Oznacza to, że jest metabolizowana, zanim zostanie wchłonięta. Piperyna, aktywny składnik znajdujący się w czarnym pieprzu, sprawia, że kurkumina jest bardziej biodostępna, dzięki czemu dużo łatwiej się wchłania.
Życzę Ci dużo zdrowia i dbaj o swoją odporność w tak pyszny, rozgrzewający sposób.
Polecam
kosmetolog Edyta