>

Złote mleko- indyjski eliksir życia

środa, 4 listopad 2020

Teraz wszyscy powinnismy dbać odporność. Rozmawiając z klientkami podczas zabiegów w Profesji, spotkałam się z bardzo dużym zainteresowaniem mojej drogi do wzmocnienia odporności. Już zdradzam szczegóły.

Złote mleko to tradycyjny indyjski napój, który przygotowuje się z kurkumy, co nadaje mu żółty lub złoty odcień.

Do zrobienia złotego mleka potrzebujesz podgrzane mleko, kurkumę, cynamon, imbir i kilka przypraw.

—————————————————————

  • Złote mleko zyskało swoją popularność ze względu na wiele korzyści zdrowotnych.
  • Jest często stosowane jako alternatywne lekarstwo na zwiększenie odporności i zapobieganie chorobom.
  • Wiele z przypraw używanych do przygotowania mleka kurkumowego zawiera przeciwutleniacze lub ma właściwości przeciwzapalne.

Zalety złotego mleka:

Jest bogate w przeciwutleniacze, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem, zwalczają choroby i infekcje oraz przyczyniają się do ogólnego stanu zdrowia. Ich właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne również mogą wzmocnić układ odpornościowy.

• Kurkuma, imbir i cynamon, główne składniki złotego mleka, mają silne właściwości przeciwzapalne, które mogą zmniejszać stany zapalne i bóle stawów.

• Niektóre składniki w złotym mleku mogą pomóc zachować pamięć i zmniejszyć pogorszenie funkcji mózgu u osób cierpiących na choroby Alzheimera i Parkinsona.

• Kurkumina, aktywny składnik kurkumy, może pomóc zmniejszyć objawy depresji.

• Kurkuma, imbir i cynamon – korzystnie wpływają na czynność serca i chronią przed chorobami serca oraz nowotworami.

• Imbir i kurkuma mogą pomóc złagodzić niestrawność.

• Kurkuma może pomóc złagodzić objawy u osób z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego.

• Cynamon i imbir mogą obniżyć poziom cukru we krwi i poprawić wrażliwość na insulinę.

• Złote mleko może być bogate w wapń i witaminę D w zależności od użytego mleka. Oba te składniki odżywcze przyczyniają się do silnego szkieletu, zmniejszając ryzyko chorób kości, takich jak osteopenia i osteoporoza.

Jak przygotować szklankę złotego mleka

—————————————————————

Potrzebujesz:

  • Niewielki garnek
  • Miarka lub szklanka (do odmierzania ilości)
  • Nóż
  • Sitko
  • Tarka do warzyw

Składniki:

  • 1 szklanka  dowolnego niesłodzonego mleka (ja od dawna nie używam krowiego mleka, owsiane sprawdza się wyśmienicie w tej miksturze)
  • 1 łyżeczka pasty z kurkumy
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (ja stosuję miód- pycha)

Przygotowanie:

  • Wymieszaj wszystkie składniki w małym rondlu lub garnku i zagrzej. Nie gotuj, by miód nie stracił swoich właściwości.
  • Zmniejsz ogień i na wolnym ogniu mieszaj przez około 10 minut
  • Odcedź przez drobne sitko do kubków (my nie odcedzamy, a pijemy całą rodzinką włącznie z 5 latkiem)
  • Posyp szczyptą cynamonu, ja dodaje również anyż dekoracyjnie 🙂

Pasta z kurkumy:

Pastę można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce do 3 tygodni w szklanym słoiczku.

Przepisów jest wiele, mi najbardziej sprawdził się: opakowanie kurkumy zagotować z łyżeczką płaską pieprzu w szklance wody.

Mieszać i mieszać i mieszać aż zrobi się gęsta pasta i po ostudzeniu dać do słoiczka i do lodówki.

Ciekawostka!

Aby skorzystać ze wszystkich wymienionych korzyści zdrowotnych z kurkumy nie możesz pominąć szczypty pieprzu w złotym mleku. (Ja już łączę od razu w paście z kurkumy, ale można dodać bezpośrednio do mleka) Powodem jest to, że kurkumina nie jest skutecznie wykorzystana/wchłonięta przez ludzki organizm z powodu jej niskiej biodostępności. Oznacza to, że jest metabolizowana, zanim zostanie wchłonięta. Piperyna, aktywny składnik znajdujący się w czarnym pieprzu, sprawia, że kurkumina jest bardziej biodostępna, dzięki czemu dużo łatwiej się wchłania.

Życzę Ci dużo zdrowia i dbaj o swoją odporność w tak pyszny, rozgrzewający sposób.

Polecam

kosmetolog Edyta

Umów się na wizytę on-line

Skontaktuj się z nami.

kontakt